הסכם שיתוף פעולה בין מרכז משמעו"ת, המכון הפולני ומרכז החינוך והמוזיאון בחמיילניק

במסגרת הסיור המקצועי שערך מרכז משמעו"ת בפולין, התקיים ביקור בעיר חמיילניק, עיר הולדתו של שורד השואה מרדכי גולדשטיין ז"ל שהתגורר בקריית מוצקין והיה פעיל במרכז משמעו"ת. במהלך הביקור נחתם הסכם לשיתוף פעולה חינוכי בין מרכז החינוך של חמיילניק ומרכז משמעו"ת לזכרו של מרדכי גולדשטיין. הסכם זה מהווה גשר בין חמיאלניק לישראל. בארוע השתתפה גם סגנית שגריר ישראל בפולין גב' שני תאייר.
7 בספטמבר 2023 | תשפ"ג
"איננו יכולים לשכוח מהעבר, אך עלינו לחשוב גם על העתיד" – אמרה ד"ר לאה גנור, מנהלת מרכז משמע"ות בישראל, אשר חתמה ביום חמישי (7 בספטמבר) על הסכם שיתוף פעולה עם מרכז החינוך והמוזיאונים "שוויטוקז'יסקי שטעטל " בחמיאלניק. 
יוזמת האירוע הייתה מגדלנה קושטל, מנהלת המכון הפולני בתל אביב. היא הדגישה כי בית הכנסת בחמיאלניק הוא אחד מבתי הכנסת היפים והשמורים באירופה – "חשבתי שצריך לנצל את ההזדמנות הזו לחבר בין אנשים, לבנות גשרים ולפתח שיתופי פעולה בתחום התרבות והחינוך. מכאן ההסכם עם מרכז משמעו"ת" – אמרה קושטל והוסיפה  "מנהלת המרכז, ד"ר לאה גנור, דוברת פולנית החליטה מיד לסגור הסכם זה, אז אני חושבת שזו מתנה כל כך גדולה לחמיאלניק ולכולנו הפולנים".
ד"ר לאה גנור לא הסתירה את רגשותיה. היא הודתה שבית הכנסת בחמיאלניק עשה עליה רושם רב והביעה תקווה שלמרות שהיא נמצאת בעיר הזו בפעם הראשונה, זו לא תהיה האחרונה. היא סיפרה ששמעה על המקום ממרדכי גולדשטיין ז"ל, ששרד את השואה. מרדכי נולד בחמיאלניק, היה שורד שעבר את המלחמה ועלה לישראל. הוא התגורר בקריית מוצקין, הגיע למרכז משמעו"ת וזכר את עיירת נעוריו. הוא נפטר לפני שנתיים – "יש מאות רבות של שנים מאחורי ההיסטוריה שלנו. זה לא שחור ולבן ולכן חשוב לנו מאוד ללמד את הדור הצעיר שיהודים חיו על אדמת פולין. אנחנו רוצים לבנות גשרים חדשים לעתיד. אסור לנו לשכוח את העבר, אבל עלינו לחשוב גם על העתיד", אמרה.
ראש עיריית חמיאלניק, פאוול וויצ'יק, הפנה את תשומת הלב לחשיבות שיתוף הפעולה הבינלאומי של "השטעטל של שווייטוקז'יסקי" – "אנו רוצים שהחתימה הזו על ההסכם תהיה הצעד הראשון לקראת חילופי יחסים הדדיים, אבל גם חילופי נוער, יישום פרויקטים, אבל מעל הכל, נרצה להיות מרכז חינוכי שיראה גם בישראל שפולין היא ארץ פתוחה, ארץ המקבלת בברכה את הקהילה היהודית שגורשה ממקומות שונים באירופה, וכאן כולם חיו בשקט ובשלווה עד מלחמת העולם השנייה", אמר.
פקיד השלטון המקומי הוסיף כי זהו השלב הבא במשימה שמרכז החינוך והמוזיאונים בחמיאלניק מבצע – "מה שאנחנו עושים עכשיו זה פעילות חינוכית כאן, במקום, והחתימה על ההסכם הזה תבטיח לנו את האפשרות ליישם את המשימה הזו בישראל, כדי שנוכל להיות גם שגרירים של ארצנו שם, ולהראות את הצדדים החיוביים של החיים והפעילות של שתי הקהילות על אדמת פולין. זה לא פרק סגור, אבל בכל הנוגע ליחסים שלנו, הוא מכריע בגלל העבר, כי אנחנו מדברים על אלף שנים ביחד, כשחיינו על אדמה אחת, זה לצד זה. לא יכול להיות שאנחנו לא ממשיכים את זה. אבותיהם של אנשים רבים החיים כיום בישראל חיו כאן, בפולין, איתנו, כך שהקשרים הללו לא רק הכרחיים, אלא חשובים מאוד. אנחנו מחוברים באיזו קרבה, דמיון וגשרים שאנחנו בונים, ממש כמו היום, בחתימה על הסכם שיתוף פעולה בין שני מרכזים – מקווה שיהיו עוד מקומות כאלה, מקווה שזה ימשיך".
על חתימת ההסכם הייתה עדה שני תאיר, סגנית שגריר ישראל בפולין. היא אמרה שנוכחותה בחמיאלניק לא צריכה להפתיע – "בין אם זו ורשה או חמיאלניק – היו לנו פולנים בכל מקום, היו לנו יהודים בכל מקום, וזה ממש לא משנה אם זו עיירה קטנה או גדולה, כי ישבו בהן קהילות אלו. אני מכירה את דרכי הפעולה של מרכז משמעו"ת ומוקירה אותו ואת פועלו. כאן בחמיאלניק נשמר כל הסיפור, אותו אנו מעבירים הלאה, ואני חושבת שבזכות היותה עיירה קטנה יכולים לקרות ממנה דברים גדולים".
הסכם זה הוא רק צעד אחד מיני רבים שבאמצעותו פועל מרכז משמעו"ת במשך השנים למען זיכרון השואה, המורשת והמסורת של העם היהודי ומתוך חזון הצופה קדימה לעבר חיבור ושיתוף פעולה בין תרבויות ועמים, כלקח היסטורי מתקופת השואה. 
לכתבה על האירוע באתר "רדיו קיילצה" לחצו כאן
הגדרות כלליות כניסה למערכת

יצירת קשר

נשמח לשמוע מכם